Amiga38

13. 10. 2023 Reportáž

V roce 2015 na několika místech na světě proběhla oslava 30-tých narozenin Amigy. Oslava se konala například v Amsterdamu, Californii a v Německu. V Německu měla akce úspěch a tak se konaly i další oslavy nejskvělejšího počítače všech dob. Nebylo to sice každý rok, ale byla Amiga32, Amiga 34 a pak měla přijít v roce 2020 Amiga35, ale přišel někdo úplně jiný ... covid. Po dvou odkladech se akce zrušila a všichni čekali, jestli a kdy se akce vrátí. Nakonec se to povedlo v roce 2022, kdy se konala Amiga37. Na této akci již nechyběla naše česká výprava.
Po akci se spekulovalo, jestli se akce bude opakovat po dvou letech nebo přijde až Amiga40, ale nakonec k naší radosti, se akce vrátila hned tento rok a ve dnech 6.-7.10. proběhla Amiga 38. Rozhodnutí, zda vyrazit nebo ne bylo velmi rychlé, jedeme.

Na amigaportal.cz padla výzva, kdo všechno chce jet na akci. Nakonec jsme vytvořili 6-ti člennou výpravu. Jako dopravní prostředek jsme opět využili nabídku Červa a jeho multivanu. Nabídka to nakonec byla velmi šlechetná, neboť kromě auta i většinu cesty sám Červ odřídil. Byl to úctyhodný výkon neboť akce nebyla zrovna za rohem, konala se v Möchengladbachu a to je tam i zpátky cca 1500km. Velké díky za to. Já jsem byl za volantem jen chvíli, neboť jsem asi přitahoval překážky. Nejdříve přišla uzavřená dálnice a na objížďce kolona a zdržení. Když jsme se konečně vrátili na dálnici a vyrazili směrem na akci, tak jsem šlápl na plyn ... a spadlo turbo do nouzového režimu. Restart vozu (i za jízdy) dokázal problém vyřešit, ale už to chtělo s citem na plyn. A tak jsem auto zase předal šikovnějšímu a ujal se zpět role navigátora. A za chvíli, po krásných cca 9-ti hodinách, jsme dorazili na hotel. Ubytování už jsme měli rezervované do předu, za což díky Damimu, a těsně před akcí jen udělali check-in. V den příjezdu nám dorazilo číslo pokoje a pin a mohli jsme se ubytovat. Ubytování v pohodě, hotel už jsme znali z loňska. Pokojíky sice malé, ale čisté. Jediné, co chybělo byla lednička na vychlazení pívka. Takže jsem se nezdržovali, hodili jen věci na pokoj a natěšeně vyrazili na akci.

V pátek bylo otevřeno pro vystavovatele a večer již byly první přednášky a prezentace. Dami objednal pro nás také jeden stůl a ten jsme využili. Takže jen co jsme dorazili z hotelu na místo, tak jsme se vrhli na akci. Na sále se připravovaly stánky, prezentace, výstavky a další. Začali jsme probíhat mezi ještě teprve se připravujícími stoly a zjišťovali co vše se zde nachází. Těšili jsme se i na to co si nakoupíme. Kolem sedmé večer proběhlo zahájení a pořadatelé přichystali a malý raut. Bohužel se nám s Červem a Lasicou nechtělo tlačit ve frontě, tak jsme čekali na později až na nás nakonec ty dobré karbanátky nezbyly. Bylo fajn, že pořadatelé neváhali a pro ty co se nedostalo objednadli ještě pizzy. K tomu každý dostal tři "stravenky" na nápoje = pivo. Večer po jídle proběhla prezentace nové hry Reshoot Proxima 3, hudební akce s Matin Ahman, rozhovor s Andre Kudra a přednáška o hudbě a vizuálních efektech s Siegfried Kärcher. Škoda, že některé přednášky byly v němčině. Ale my jsme stejně byli zaujati děním na sále a hledáním lootu ke koupi. Kolem 23-té hodiny jsme se odebrali zpět a hotel a šli nabírat síly na druhý den.
Druhý den začínal v 9:30 a tak jsme v 9:25 již byli vzorně na místě. :) Po otevření jsme se opět vrhli do davu. Kluci obešli známé lidi na pokec, byl zde i stánek se hrou Aquabyss, která mě zatím minula, ale všichni ostatní ji již hrají. Já jsem dál koukal co vče je zde k vidění a také jsem dovezl nějaké manuály v Němčině, ve vidině, že se jich zde dobře zbavím. To moc nevyšlo, prodal jsem tři manuály ... a čtyři nové knihy nakoupil. :( Takže jsem měl zase co tahat. Pokecal jsem taky s Falconem a Záhurančíkem (autor Amikitu), kteří to letos na akci vzali letecky. Sobotní program byl docela nabitý, rozhovor s Trevor Dickinson, prezentace A-Eon, prezentace PiStormu od Michal Schulz, prezentace AmigaOS Dve Teamu s Camilla Boemann. Po polední přestávce se pokračovalo rozhovorem s Hans Ippsich, Horst Beandl, Ricahrd Löwenstein a Nico Barbat, následně rozhovor s Gail Wellington (Commodore) a rozhovor s Betch Richard a Dave Haynie. Další rozhovor byl opět pouze online se speciálním hostem, ale to byla nějaká babča a vůbec jsem nevěděl o koho jde. Následně opět po krátké pauze Apollo uspořádalo soutěž v tvorbě dema pro jejich karty. Nakonec proběhlo vyhlášení Amiga 38 Community Award 2023 a tombola. Ceny byly zajímavé, ale bohužel se nikomu z nás nic zajímavého ukořistit nepodařilo. Takže naše cenné úlovky musely zadotovat nadité pěněženky a tvrdá euro měna. A že se některým podařilo. Lasica si koupil svůj Asahi case pro A1200 o kterém mluvil celou cestu a dva z nás měli obrovské štěstí a odvezli si nového Warpa pro A1200. Já jsem si pořídil, kromě zmíněných knih, hru Turrican pro Switch v limitované edici, hudbu k Turricanovi na LP, na Amigu ReShoot 3 a ještě nějaké drobnosti. Někteří také využili prodejců her a doplnili si svoje sbírky her a programů pro Amigu.
A co vše bylo možné vidět a kopit na akci? Prodejní stánky zde mělo APC&TCP / Amiga Future, David Pleasace, Retro8BitShop.com, Aline Computer, Amedia Computer, AmigaKit, A-Eon, A1200.net, A-cube systems, Factor 5, AmiWorx, MorphOs, Return Magazin, Amitopia, Poly.Play, PiStorm Emu68 Team, Amikit.Amiga.SK, Individual Computer, Apollo Computer a další. Takže bylo kde utratit svoje "euráče". :)

V 18:30 bylo oficiální ukončení akce. Bylo možné se ještě zúčastnit večeře s hosty, ale na to bylo potřeba extra vstupenky a ty jsme se nepořizovali. Kluci byly na stejné večeři loni a nebylo to prý nic moc extra. Tak jsme se vydali zpět na hotel a dohodli se, že vyrazíme na jídlo někam do města. Po několika minutách a vynechání jednoho bistra jsme došli na náměstí a do hospody. Hned po vstupu nás "ostrá" obsluha na baru zastavila, kam se hrneme a co chceme. Museli jsme počkat, až nás paní usadí, ne se jen tak vrhnout dovnitř a sami si vybrat místo. Když jsme se s tím smířili, objednali jsme si pivo a jídlo. Vybrali jsme si řízek, asi tři různé způsoby, popíjeli a povídali. Když nám konečně jídlo donesli, tak jsme koukali. Pořádný řízek, po ochutnání výborný, to jsme si pěkně nacpali bachůrky. Zalili to ještě dalším pivem a vyrazili zpět na hotel. Na hotelu jsem ještě navrhnul, že mám s sebou láhev rumu a je škoda jí vozit zpět domů. Všichni nakonec po dlouhém přesvědčování (Dáš si rum? Dám.) souhlasili, tak jsem ho otevřel. Ale kam si sedneme, pokoje jsou malé? A co chodba? Tak jo.

Pokořili jsme rum, Lasica udělal ještě rychlý výsadek na benzínu pro pár studených piv a když bylo dílo dokonáno, odebrali jsme se na pokoj. Ráno nás čekala další 8-mi až 9-ti hodinová cesta zpět. Ta nakonec utekla v pohodě vrátili jsme se v pořádku domů.
Všem díky za super společnost, Červovi za auto i za šoféra a nyní už si můžeme jít užívat našeho nového Lootu!. :)